Wilders zei donderdag dat vaststaat dat rechters bevooroordeeld en niet-onafhankelijk zijn, als hij wordt veroordeeld voor het beledigen van groepen mensen en het aanzetten tot haat en discriminatie. (Onderstreping toegevoegd.) Een derde van de Nederlanders blijkt die mening ook te zijn toegedaan, schreef Trouw. Dat blijkt uit een peiling van het NCRV-programma 'Schepper en Co'.
Laten we nou eens aannemen dat die rechters, conform de eis van het Openbaar Ministerie, Wilders vrijspreken van alles wat hem ten laste is gelegd. Zijn ze dan ineens onbevooroordeeld en wel onafhankelijk? Of gaat dan weer een ander deel van de bevolking - de 'linkse kerk', zoals men tegenwoordig ter rechterzijde graag zegt - roepen dat die rechters teveel hun oren laten hangen naar het gesundenes Volksempfinden?
Als ik een omschrijving moest maken van het begrip 'onafhankelijke rechter' zou die niet luiden: de rechter die precies hetzelfde vindt als ik. Veel mensen schijnen te denken dat een rechter onafhankelijk is als zhij in hun voordeel beslist. Een rechter kan zich ideologisch gezien links of rechts of ergens daar tussenin van het religieuze/politieke/maatschappelijke spectrum bevinden. Maar bij zijn oordeelsvorming heeft zhij niet maken met meningen, maar met feiten en regels. Bovendien zitten er in zaken van enig belang drie rechters. Het zou wel erg toevallig zijn als die alle drie uit dezelfde ideologische hoek kwamen en ook nog eens alle drie bevooroordeeld zouden zijn. En het zou nog toevalliger zijn als je in hoger beroep drie rechters van hetzelfde allooi zou treffen. Zullen we, voor de verandering, eens gaan nadenken?
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Nadenken? Ben je nou helemaal betoeterd?
BeantwoordenVerwijderen