Met ons allen brengen we dit jaar zo'n 160.000.000.000 euro aan belastingen op. Dat betekent dat de 400 rijkste Amerikanen, op basis van hun huidige gezamenlijke vermogen (1.020.000.000.000 euro) een paar honderd jaar de Nederlandse belastingbetalers zouden kunnen vrijhouden. Dat laatste bedrag haal ik uit Trouw, dat zijn gegevens weer ontleent aan het Amerikaanse zakentijdschrift 'Forbes', dat die gegevens al jarenlang bijhoudt. Voor het zeventiende achtereenvolgende jaar staat Bill Gates (van Microsoft) aan de leiding. Hij zag zijn vermogen met 2.900.000.000 euro toenemen tot een totaalbedrag van 40.000.000.000 euro. Alleen al de eerste 100 op de lijst hebben een gezamenlijk vermogen van 590.000.000.000. Dat is ruim meer dan de Nederlandse staatsschuld.
Zodra een geldbedrag meer dan zes cijfers voor de komma heeft kan ik me daar eigenlijk al heel weinig bij voorstellen. Op de vraag "Wat zou jij doen als je de jackpot van de Staatsloterij zou winnen?" zou ik niet veel verder komen dan: een ander huis, op de begane grond of met een lift en misschien ietsje groter dan wat ik nu heb. Ik hoef nog steeds geen auto. Ik hoef geen grote reizen meer te maken. Ik hoef geen super de luxe tv of geluidsinstallatie, laptop of mobieltje. En aan meer dan drie boeken per week lezen kom ik waarschijnlijk ook niet toe. Nee, dure kleren zijn ook niet aan mij besteed. Ik zie één groot voordeel: mocht ik echt zorgbehoevend worden, dan kan ik, buiten iedere zorgverzekering om, mijn eigen zorg op maat inkopen (er vanuit gaande dat meneer Alzheimer geen huisgenoot is geworden).
Een aantal jaren geleden (George W. Bush was toen president van de VS) schafte ik een boek aan met de titel 'Perfectly legal, The covert campaign to rig our tax system to benefit the super rich - and cheat everybody else'. President Obama zou graag de belastingen op de inkomsten van de superrijken ietsje willen verhogen. Dat roept stormen van protest op in conservatief Amerika, in het bijzonder bij de Tea Party Patriots. Ik denk dan: als Gates' vermogen in één jaar met 2.900.000.000 euro is toegenomen, wat waren dan zijn inkomsten? Laten we dat nou eens schatten op het dubbele. Verhoog zijn inkomstenbelasting met 5% en hij gaat 290.000.000 euro meer inkomstenbelasting betalen. Doe dat ook bij die 399 andere superrijken. Die zullen er in de dagelijkse praktijk weinig van merken, maar de Amerikaanse overheid zou daar een paar leuke dingen mee kunnen doen, in het kader van de zorgverzekering bijvoorbeeld.
O, wacht even. De overheid moet, volgens de Amerikanen, helemaal niet al die dingen doen die in een groot deel van Europa de normaalste zaak van de wereld zijn. Maar ook in Europa zijn we het niet over alles eens. Hier ben ik, zo links als ik ben, ervan overtuigd geraakt dat verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar niet onredelijk is. In Frankrijk gaan ze nu de straat op tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62. Hoe betalen ze dat daar eigenlijk?
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
9 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten