Paraguay behoort voor het eerst in de geschiedenis tot de beste acht voetballanden van de wereld. Dat staat in een ANP-bericht in de Volkskrant. Dat is vast niet door een voetbaljournalist geschreven. Ik ben niet de beste voetbalkundige die er rondloopt, maar ik weet wel hoe het systeem werkt. De voorronden worden gespeeld in regionaal bepaalde groepen. Het zou dus zomaar kunnen dat de nummer drie van groep A in feite beter is dan de nummer één van groep B, maar die nummer drie komt niet aan de eindronde toe.
Het WK is inmiddels in de knock-out fase beland. Ook daarin is het lang niet altijd de beste die wint. Een ploeg kan zelfs uitgeschakeld worden door een arbitrale miskleun, zoals het niet toekennen van een overduidelijk doelpunt aan Engeland in de wedstrijd tegen Duitsland. Hier doet zich dan nog eens het merkwaardige feit voor dat een speler geschorst kan worden op basis van tv-beelden (al heeft de scheidsrechter tijdens de wedstrijd niets gezien), maar dat die beelden niet, zoals bij tennis en hockey, gebruikt mogen worden om een arbitrale fout te herstellen. FIFA-baas Blatter schijnt die foutmogelijkheid om een of andere reden wel 'romantisch' te vinden. Ik kan me voorstellen dat er doorgewinterde fans zijn die inderdaad romantische kanten aan het voetbal zien. Ik vond het jaren geleden leuk om de Spanjaard Gomez te zien schaatsen, al kon hij er weinig van. Er heeft wel eens een Jamaicaans team aan het bobsleeën meegedaan. Ook leuk, maar niemand verwachtte ze bij de beste zestien.
Er zijn een paar Nederlanders die verwachten of hopen dat Nederland wereldkampioen wordt. Dat zou best kunnen. Niemand had er vóór de competitie op gerekend dat FC Twente kampioen zou worden en dat ging nog over een hele competitie. Ik weet in ieder geval één ding zeker: als Nederland kampioen wordt, betekent dat niet dat we hier het beste voetbal spelen.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten