donderdag 21 januari 2010

Jaarsalaris

Gisteren was het precies een jaar geleden dat Barack Obama zijn werkzaamheden als president van de VS officieel begon. Het geweldige enthousiasme is allang verdwenen. De eerste echt harde klap kwam ook gisteren aan. De voor de Democraten vrijwel zekere senaatszetel voor de staat Massachusetts, die 47 jaar lang werd bezet door de vorig jaar overleden Ted Kennedy, werd overgenomen door een tot nu toe vrijwel onbekende Reublikein, Scott Brown. Het PAROOL schrijft dat voor Kennedy de hervorming van de gezondheidszorg 'de zaak van zijn leven' was. Brown denkt daar heel anders over: die hervorming 'verhoogt de belastingen, vernietigt banen en drukt het land verder in de schulden'. De meerderheid van de kiezers in Massachusetts - en in de rest van Amerika - denkt er net zo over. Door de verkiezing van Brown zijn de Democraten ook de voor Obama zo cruciale tweederde meerderheid in de Senaat kwijt.

Nog niet zo lang geleden kon je in de Volkskrant lezen dat in de VS, die toch al aardig in de schulden zitten, de drie grote Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase, in 2009 toch nog 28,5 miljard dollar (bijna 20 miljard euro) in de bonuspot hadden zitten. Er zijn ook nog wat minder grote banken met een bonuspot. Van die bonuspot van de drie grootste banken zouden ruwweg 11 miljoen Nederlanders een jaar lang de premies voor hun zorgverzekering kunnen betalen. Voor Amerika zou je ook zo'n sommetje kunnen maken.

Intussen, zag ik in een of ander tv-programma, heeft Wouter Bos ontdekt wat ik al jaren wist en hier wel eens geschreven heb: voor een jaarsalaris van 600.000 euro moet je hier of daar een redelijk competente bankdirecteur kunnen vinden.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten