dinsdag 19 januari 2010

Herhaling

Het lijkt erop of de geschiedenis zich gaat herhalen. In 1820 ontstond aan de Afrikaanse westkust een gemeenschap van ex-slaven uit Amerika. Zij keerden als het ware terug naar het gebied van waaruit hun voorouders door slavenhandelaars waren weggehaald. Zo ontstond in 1847 de republiek Liberia met als hoofdstad Monrovia, genoemd naar de toenmalige Amerikaanse president Monroe (die ook zijn naam gaf aan de Monroedoctrine: Europa mocht zich niet bemoeien met wat er in de Verenigde Staten en hun achtertuin gebeurde). Liberia is nu een van armste staten van Afrika.

De president van Senegal, las ik in Trouw, heeft het idee geopperd honderdduizenden Haïtianen - hun voorouders kwamen ook uit Afrika - in Senegal en andere Afrikaanse landen land aan te bieden, waar zij hun eigen staat kunnen stichten. Je mag aannemen dat daarmee een aaneengesloten stuk land bedoeld wordt. Op het kaartje heb ik aangegeven waar dat dan zo ongeveer zou kunnen zijn: het grensgebied tussen Senegal, Mali en Mauretanië. De laatste twee staan vooral bekend als Sahellanden. Vruchtbare grond is daar niet in overvloed aanwezig. In alle drie de landen leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens.

Je kunt je afvragen, dat doe ik tenminste, of de Haïtianen in Afrika veel beter af zijn dan op het eiland dat zij nu delen met de Dominicaanse Republiek, het eigentijdse vakantieparadijs. De aarde beeft in West-Afrika niet, maar de Sahara rukt steeds verder op naar het zuiden. Dat was voor sommige truckers, auto- en motorrijders juist een van de aardige aspecten van een ritje naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. (Vanwege onlusten in Mauretanië hebben ze die benzine zuipende, CO2 uitstotende toertocht verplaatst naar Argentinië en Chili.)

Senegal en de omringende landen hebben de Haïtianen niet meer te bieden dan een stuk land. Daar een enigszins bloeiende natie van maken kost tientallen jaren en een (door mij) niet te becijferen hoeveel geld dat die de Afrikaanse landen voorlopig niet in handen hebben. Geen enkel rijk land zal het idee van de Senegalese president enthousiast ondersteunen en van financiële middelen voorzien. Wat brengt die president op zo'n idee?
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten