Eerst maar weer eens een wijd open staande deur intrappen: via het internet kun je heel snel met veel mensen tegelijk communiceren. Dat begon al met e-mail. Daarmee kun je in één keer je hele familie- en vriendenkring op de hoogste stellen van iets wat jij van belang vindt. Later kwamen daar de 'sociale netwerksites' bij. Het weblog kun je daartoe rekenen, wanneer je de mogelijkheid tot reageren openstelt, maar voor het echte (net)werk meld je je natuurlijk aan bij Hyves of Facebook. Maak je toevallig met je mobieltje een leuke foto van je nieuwe vriend(in), dan kun je al je bekenden meteen laten meegenieten. Net terug van vakantie zet je meteen de leukste foto's (met bijbehorend leuk commentaar) op het internet. Je hoeft niet meer nog gauw vóór je eerstvolgende verjaardag panisch alle vakantiefoto's in te plakken.
Maar: pas op! Er zijn mensen die met heel andere bedoelingen al die sociale netwerksites bekijken en dan heb ik het niet over enge mannen. Dat ondervond een 29-jarige Canadese vrouw, las ik in Trouw. Zij had een foto op Facebook geplaatst, waarop ze aan het strand in bikini poseert. Er waren ook nog foto's waarop te zien is hoe zij zich vermaakt met een mannelijke stripper. Niks mis mee, natuurlijk. Als zij vindt dat ze er aantrekkelijk uitziet in bikini, mag zij die foto aan iedereen laten zien. Het probleem was dat een verzekeringsmaatschappij die foto's ook bekeken had. Die verschafte haar al geruime tijd een maandelijkse uitkering. De vrouw zat al een jaar thuis met een zware depressie toen ze een foto op Facebook plaatste. Die foto's brachten de verzekeringsmaatschappij ernstig aan het twijfelen over de aard en de ernst van haar ziekte. Die twijfel leidde ertoe dat de uitkering werd stopgezet. Of het intrekken van de uitkering al of niet terecht was wordt in het artikel niet vermeld. De laatste zin is opmerkelijk: De (...) verzekeringsmaatschappij erkende wel dat dergelijke sites worden geraadpleegd om meer over cliënten te weten te komen.Bedenk dus wel: alles wat je op het internet zet kan (ook) tegen je gebruikt worden. Ik ben me daar altijd van bewust geweest, maar neem wel eens een 'calculated risk'.
x
Manzanillo
18 uur geleden
Idd, ik weet dat de recherche dat soort sites gebruikt, werkgevers bij een sollicitatieprocedure... en dat is wrs het topje van de ijsberg. Gewoon oppassen met wat je op internet achterlaat. Zelfs commentaar in een gastenboek is altijd terug te vinden. Het verdwijnt nooit meer. Beware!
BeantwoordenVerwijderenVorige week is er zelfs een Amerikaan vrijgekomen die FB als alibi gebruikte.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.cnn.com/2009/CRIME/11/12/facebook.alibi/index.html
Ik zie hier ook mogelijkheden voor een goede bankroof overigens...