Nu schijnt NOVA, de (werk)dagelijkse actualiteitenrubriek na het NOS-journaal van 22.00 uur, weer op de schop te moeten. Er werd, las ik in de Volkskrant, al lang gesproken over de toekomst van het nieuws. Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur, noemde de bestaande programma’s al eens 'drie keer de Volkskrant'. Dat schijnt allemaal te maken te hebben met het feit dat de nieuwe omroepen, WNL en Powned, zich ook met het nieuws bezig willen gaan houden, evenals de al wat oudere omroepen Max en BNN. Dan moeten al die oude omroepen weer gaan uitmaken wie met wie gaat samenwerken, zoals in 'Een Vandaag' en NOVA. Maar ja, dan zit je weer met de vraag of de eigen identiteit van die omroepen nog wel voldoende uit de verf komt.
Vroeger, vóór de komst van de commerciële omroepen, was alles lekker duidelijk. Het pure nieuws zag je in het NOS-journaal en voor de commentaren en de achtergronden had iedere omroepvereniging zijn eigen rubriek. Nu heb je drie publieke netten die ieder een soort eigen karakter en doelgroep hebben en netwerkbeheerders die dat allemaal in de gaten houden. Powned wil bijvoorbeeld een nieuwsrubriek, maar dan 's avonds laat en op het derde net. Daarover moeten ze dus onderhandelen met de netwerkbeheerder. Ik neem aan dat daarna de raad van bestuur van de publieke omroep er ook nog iets over wil zeggen. Misschien wel daarvoor. Ik begrijp er niet zo veel meer van. Het enige wat me nog een beetje duidelijk lijkt is dat een omroepvereniging al lang niet meer zelf mag uitmaken wat zij het kijkersvolk wil bieden en op welk tijdstip van de dag. Los daarvan: hoeveel mensen kijken er naar 'Boer zoekt vrouw' omdat het 'typisch KRO' is en wat is er nou 'typisch AVRO' aan 'Tussen kunst & kitsch'? Het maakt de Paul de Leeuw niet uit of hij zijn grappen en grollen bij de VARA of de NCRV laat zien en zijn fans ook niet.
Meer en meer kom ik tot de overtuiging dat we dat hele kneuterige publieke bestel moeten afschaffen en naar een soort BBC-model moeten overstappen. Er is dan nog maar één zendgemachtigde die een soort 'polderbestuur' krijgt, iets SER-achtigs. Dat bestuur maakt uit wat er op de drie (of twee, of vier) netten te zien is. De programma's zijn van eigen makelij of worden ingekocht. Dan houd je, laat dat duidelijk zijn, al het gezever en geleuter dat het te links is, of te rechts, te elitair of te onbenullig, te veel of te weinig sport en waarover je nog meer tot in het oneindige kunt ouwehoeren. Maar je bent in ieder geval af van een bestuur dat wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van een paar clubjes waarvan de houdbaarheidsdatum al jaren geleden verstreken is.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten