Het gaat niet goed met de meeste Nederlandse kranten. Die tendens was er al voordat de financiële en economische crises gingen woeden. Oorzaken daarvan zijn, dacht ik, de opkomst van al die gratis kranten die overal rondslingeren en de verminderde inkomsten door advertenties. Adverteerders kunnen hun geld ook maar één keer uitgeven. Dat besteden ze ook aan die gratis kranten en aan advertenties op het internet. Een niet onbelangrijk deel gaat ook nog eens naar de commercials op radio en tv. Het mag overigens opvallend genoemd worden dat een vrij nieuwe krant als NRC Next niet deelt in de malaise. De bedenkers daarvan gingen uit van een nieuw idee van 'krant'. Dat idee sloeg duidelijk aan. Een van de redenen waarom ik al lang geleden mijn abonnement op de Volkskrant heb beëindigd was de - in mijn ogen - overdaad aan bijlagen, die grotendeels ongelezen naar de oudpapierbak gingen. Al die 'achtergronden' kan ik desgewenst elders vinden, op het internet bijvoorbeeld.
Voor alle duidelijkheid zeg ik maar even dat ook naar mijn mening onafhankelijke nieuwsgaring en nieuwsverschaffing onlosmakelijke onderdelen zijn van een democratische samenleving. Als de overheid meent dat die nieuwsgaring en -verschaffing in gevaar dreigen te komen, mag ze zich dus best bezinnen en er zelfs een commissie voor in het leven roepen. Dat heeft ze dus gedaan en niemand minder dan Elco Brinkman werd voorzitter van die commissie. Elco c.s. hebben een briljant idee: de maatregelen ter ondersteuning van (met name) de (regionale) kranten worden gefinancierd door een heffing op alle internetabonnementen. Dat las ik in Trouw. Het komt er dan op neer dat jij en ik de kranten in stand gaan houden. Zoals altijd zijn het dus de laagstbetaalden onder de internetabonnementhouders die relatief het meeste gaan betalen.
Hoewel ik al jaren geen krant meer in de bus krijg en er ook zelden één koop, ben ik aardig op de hoogte van wat er in Nederland en de rest van de wereld gebeurt. Ik zie nog wel eens wat op de tv. Ik hoor nog wel eens wat op de radio. Ik neus nog wel eens rond op het internet. Ik lees via het internet minimaal drie gratis kranten. Ik heb daar niet om gevraagd, het werd mij aangeboden. Als ze daarmee stoppen hebben ze wat mij betreft groot gelijk. Als ze me vervolgens een keuze bieden tussen een betaalde complete versie en een 'light' versie, zal ik kiezen voor de laatste. Maar het kan ook zijn dat ik tijdens het dagelijkse boodschappen doen bij de warme bakker die ik passeer zo'n gratis krant oppik.
Ik wil nog wel een stapje verder gaan. Mijn grootouders waren voor hun nieuwsvoorziening geheel afhankelijk van dorp- of stadsomroeper, mond-op-mondverhalen en de krant. Voor mijn ouders kwam daar de radio bij. Ik heb de opkomst van de tv van het begin af aan meegemaakt en de generaties na mij groei(d)en op met pc en internet. Ik wil daarmee zeggen dat wij voor onze nieuwsvoorziening helemaal niet meer afhankelijk zijn van dagbladen. Er komt naar mijn idee onherroepelijk een tijd dat op papier gedrukte kranten alleen nog in musea en archieven te vinden zijn. Met (onder andere) mijn centen noodlijdende kranten in leven houden is een achterhoedegevecht, dat toch een keer verloren wordt. Als liefhebbers de trekschuit en de stoomtram in leven willen houden is dat hun goede recht, maar ik reis gewoon met de NS, het GVB, Arriva, Connexxion en andere vervoerders die eigentijds transport aanbieden. De radio beluister ik niet met een kristalontvanger, inclusief 'Mexicaanse hond', maar via het internet. Zo schrijdt de beschaving voort. Wie zijn nieuws per se in op papier gedrukte vorm tot zich wil nemen zal daarvoor moeten betalen en waarom zou ik daar aan meebetalen? Het elektronische 'boek' is in opkomst. Wat dat betreft ben ik zeer ouderwets: ik wil een boek in mijn hand kunnen houden. Als door de opkomst van het elektronische boek het gedrukte boek duurder wordt, blijf ik hardnekkig die gedrukte boeken aanschaffen zolang die nog geleverd worden. En ik ga niemand vragen mij daarbij financieel te ondersteunen door de uitgevers te subsidiëren via een heffing op alle internetabonnementen.
X
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten