Als Jan Peter Balkenende over normen praat, wordt ik om te beginnen achterdochtig, omdat hij vindt dat zijn normen ook mijn normen moeten zijn. Zijn normen hebben geen algemene geldigheidswaarde. De mijne overigens ook niet. Die zijn voor privégebruik, maar ik ben niet bezitterig.
Behalve achterdochtig kan Jan Peter - en kunnen andere leden van zijn club - mij ook misselijk maken. Daar zijn ze afgelopen zaterdag, bij het CDA-congres, weer in geslaagd. De nieuwe morele norm van Jan Peter slaat, volgens de Volkskrant op die waanzinnig hoge salarissen, maar kent geen salarisplafond. Het is een norm waarbij bestuurders verantwoordelijkheid nemen voor hun taak of hun werk.
Ongezien ga ik er even vanuit dat Piet Hein Donner (zelfde kerk, zelfde politieke partij, zelfde kabinet) het in grote lijnen wel met die nieuwe morele norm van Jan Peter eens zal zijn. Ik denk dan: als bestuurders verantwoordelijkheid mogen nemen voor hun taak of hun werk, mogen gewone werknemers dat ook. Die mogen dus met die bestuurders onderhandelen over hun salaris, dat wat minder hoog is dan dat van de bestuurders. Maar dan geldt die nieuwe morele norm ineens niet meer. Dan wil Piet Hein doodleuk voor drie jaar de nullijn opleggen.
Ik kan Jan Peter en Piet Hein en al die andere bewogen CDA-leden het volgende vertellen. De vakbeweging weet dat er een economische crisis is en kent zijn verantwoordelijkheid bij het sluiten van cao's. De financiële 'elite' heeft één belangrijke norm: waar kan ik nóg meer bij elkaar graaien?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten