Als ik boodschappen doe, roepen ze ’flikker op naar je eigen land!' Ja, vind je het gek als je een nikab draagt die, samen met een hoofddoekje, alleen de ogen vrijlaat? Dan vraag je daar als het ware toch om?
Er is, dat is wel duidelijk, in Trouw een moslima aan het woord. Dat opflikkeren naar eigen land is een beetje moeilijk voor haar. Ze is namelijk al in haar eigen (geboorte)land, Nederland, en ze is nog hartstikke autochtoon ook. Ze is al lang niet meer getrouwd met een Marokkaan, die haar zou kunnen dwingen tot het dragen van een nikab of andere verhullende kleding. Ze is, na aanvankelijke weerzin tegen de islam, geheel uit vrije wil en eigen overtuiging tot het islamitische geloof bekeerd en wil zelf die nikab dragen. Haar zoons waren al eerder tot de islam overgegaan. Nog een andere Nederlandse moslima komt aan het woord: "Bij veel mensen heerst het idee dat het van de man moet", vertelt ze. "Maar ik heb met die van mij juist strijd moeten voeren om hem te dragen."
Ik vind het altijd wat jammer als op zich verstandige mensen menen zich te moeten houden aan de regeltjes die een 'hogere macht' lang geleden aan deze of gene geopenbaard heeft. Maar als ze mij daar niet mee lastig vallen en ook overigens zich als brave burgers gedragen, hebben ze (ook) mijn zegen. De twee Nederlandse moslima's hebben alleen al vanwege de hoofddoek problemen om aan een passende baan te komen. Ze dragen die nikab ook op beperkte schaal, want hoofddoekjes zijn noch oorzaak, noch gevolg van beperkte geestelijke vermogens.
Belangrijk bezwaar tegen bedeksels die alleen de ogen vrij laten is dat het zo moeilijk communiceren is met deze vrouwen. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat er nauwelijks verschil is in het herkennen van emoties bij vrouwen die wel en geen nikab dragen. Mij schiet dan weer een oud Nederlands gezegde te binnen: "De ogen zijn de spiegels van de ziel." Inderdaad, en met de mond, al of niet bedekt, kun je er lustig op los liegen, beledigen en haat zaaien. Een van de moslima's zegt ook: Bovendien wil ik best mijn nikab even omhoog doen als dat nodig is, op het vliegveld, of in de trein. Ik ken geen moslima die daartoe niet bereid zou zijn.
Misschien moeten we eens gaan denken over een verbod op het dragen van oogkleppen.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Tja, zo'n nikab wordt als "bedreigend" ervaren. We associëren het met een strenge religie en dan ook nog de Islam: die is bij ons Nederlanders al niet zo geliefd.
BeantwoordenVerwijderenHet wordt gezien als een vorm van onderdrukking, ook al kiezen de vrouwen er misschien zelf voor.
Ik persoonlijk vind Hare Krishna's, Katholieken en fanatiek Christenen net zo eng. De manier van anderen overtuigen van jouw beoogde gelijk, daar houd ik meestal niet van. Een nikab dragen is voor mij ook een vorm van religie uiting.
Geloof wat je wilt, maar zorg ervoor dat een ander geen last van je hebt.