Nog maar acht nachtjes slapen en het wordt weer reuze gezellig in Nederland. In 83% van de huishoudens, lees ik in de Volkskrant, staat zo'n mooie kerstboom kostbare energie te verbruiken. Ongeveer 60 procent van alle kerstbomen komt niet meer uit een bos, maar uit een fabriek. Dat betekent dus dat in bijna de helft van de huishoudens in Nederland een nepboom met nepkaarsjes gezelligheid staat uit te stralen.
Gelukkig laten wij het niet bij al dat uiterlijk vertoon: 51 procent van de Nederlanders hecht veel waarde aan de religieuze aspecten van Kerstmis. Dat is wetenschappelijk uitgezocht. Dat is 4% meer dan vorig jaar en zelfs 8% meer dan in 2006. De stijging betekent niet dat er met Kerstmis veel meer mensen naar de kerk zullen gaan. Dat percentage is 29 procent, net als vorig jaar.
Maak me in het holst van de nacht wakker en vraag me wat de religieuze aspecten van Kerstmis zijn. Je krijgt gegarandeerd een theologisch redelijk verantwoorde uitleg van me. Dat zal ik hier niet doen. Als je een nog betere uitleg wilt, dan ga je er maar voor zorgen dat die 29% kerkgangers ook eens wat opgekrikt wordt. Daar krijg je dan ook nog eens - gratis! - mooie muziek bij en een warm gevoel als je met anderen zingt over een kindeke dat is geboren op aard'. Vooral Kerstavond schijnt in dit verband heel mooi te zijn en na de kerk ga je met z'n allen nog zo'n lekker stukje kerststaaf eten. Een worstenbroodje mag ook, als je beneden de grote rivieren woont.
Ja, inderdaad, Kerstmis maakt de cynicus in mij klaarwakker. Als 51% 'veel waarde' aan de religieuze aspecten hecht, zijn er ook nog heel wat mensen die daar 'enige waarde' of 'een beetje waarde' aan hechten. Ik gun iedereen zijn mooie religieuze gevoelens, maar wat bedoelen ze er nou precies mee? Is dat nou de overtuiging dat zo'n 2000 jaar geleden 'de Verlosser' op deze wereld gekomen is of is dat het gevoel dat een Kerstnachtmis toch wel 'iets' heeft en iets aan de 'Kerstbeleving' toevoegt? Of gaat het om de 'Vrede op aarde', waar we in mijn jeugd na elke kerstdienst over zongen? Dat was gezang 11, weet ik nog altijd.
29% van de Nederlanders gaat met Kerstmis naar de kerk. Hoeveel procent gaat er naar een kerstdiner in een restaurant? Hoeveel procent zit intussen te bedenken wat voor kerstdiner ze zullen maken of voorgezet krijgen? Hoeveel procent is straks blij dat 'ze' weer naar huis zijn of dat ze zelf weer naar huis mogen?
Als je Kerst overleeft kom je Nieuwjaarsavond ook wel door.
Boeken verbieden?
19 uur geleden
Haha, ik had hier ook al een (enigzins) soortgelijk blog over geschreven....
BeantwoordenVerwijderenOok ik verwonder me hierover.
Het houdt ons cynici duidelijk bezig.