Eindelijk! Het is zover! Vandaag hoort, volgens Trouw, de Amsterdamse rechtbank de pleidooien in de eerste rechtszaak in Nederland van een ex-roker tegen een tabaksfabrikant. Nu zullen dan, mag je toch aannemen, die perfide sigarettenfabrikanten onder uit de zak krijgen. De zeventigjarige Peter Römer uit het Limburgse Landgraaf wil dat de producent van de sigaretten die hij decennialang rookte, wordt veroordeeld tot schadevergoeding.
Die Peter is maar ietsje ouder dan ik, maar is een paar jaar later begonnen met roken. In 1983 (25 jaar geleden dus) stopte Römer met roken, in 1996 werd er bij hem longemfyseem geconstateerd. Acht jaar later werd hij getroffen door een ernstig herseninfarct, waardoor hij linkszijdig verlamd is. Dat is buitengewoon vervelend voor Peter. Ik heb gewoon mazzel gehad. Ik heb zo'n zeventien jaar geleden een herseninfarct gehad. Ik heb daar niets aan overgehouden en bleef doorroken. Ik heb zes jaar geleden een hartinfarct gehad en rook nog steeds. Ik weet dat roken buitengewoon slecht is voor mijn gezondheid en maak me over de mogelijke kwalijke gevolgen daarvan geen enkele illusie. Ik ben verslaafd. Ik ben een nicotinejunk.
Wat ik nooit en te nimmer zal doen is iemand anders dan mezelf de schuld geven van mijn verslaving. Vrijwel zolang als ik rook weet ik dat roken én verslavend én slecht voor mijn gezondheid is. Als die Peter dat niet weet, heeft hij kennelijk in een andere wereld, in ieder geval in een ander land geleefd dan ik. Hij was bouwkundig ingenieur, dus niet helemaal achterlijk en moet in ieder geval, net als ik, hebben kunnen lezen. Als hij zelf niet de tijd had of nam om kranten te lezen, zal toch iemand hem ooit wel eens verteld hebben dat er berichten over de kwalijke gevolgen van roken in de pers waren verschenen.
De advocaten van Peter zeggen dat de sigaret vanwege de schadelijkheid volgens het aansprakelijkheidsrecht een 'gebrekkig product' is. Dat zal best. Maar de halve supermarkt ligt vol met producten die barsten van de verkeerde vetten. De horeca en de supermarkten (met hun kant en klaar maaltijden) verhogen de omvang van de aangeboden porties die braaf worden geconsumeerd, want eten mag je niet weggooien. Dat we daar weer een beetje dikker van worden nemen we maar voor lief. Hoe groot is de kans op diabetes type 2 nou helemaal? En over cholesterol is het laatste woord ook nog niet gezegd. En zonder uitlaatgassen is er geen economie.
Ja, ik weet het: ik kan kiezen voor zeer gezonde voeding, maar de gezonde sigaret moet nog uitgevonden worden. Ga ik puur vruchtensap drinken, maar verdomme, nou blijkt mijn tandglazuur weer te worden aangetast. Denk je als ouwe vent dat een beetje extra energie nooit weg is, dus voordat ik boodschappen ga doen (zware tas door al dat bier en die wijn) neem ik eerst nog een 'Red Bull'. Zie ik gisteren in 'Radar' dat het vol zit met taurine en ik weet niet hoeveel meer de dagelijks benodigde hoeveelheid van een ander moeilijk woord. Moet ik dan macrobioot gaan worden? Dan eet je alleen wat er van nature groeit op de plek waar je je bevindt. Maar wie kan me vertellen wat er van nature groeit op de Geuzenkade in Amsterdam? Mag je als macrobioot wel roken in Virginia? De aardappel komt uit Zuid-Amerika, dus die is alleen goed voor Indianen.
Leven is een dodelijke bezigheid. Moet ik dat per se tachtig jaar volhouden?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geheel met je eens: het is toch te gek voor woorden om een ander de schuld te geven van je (eigen) verkeerde keuze? Volgens mij ben jezelf de enige die daarvoor verantwoordelijk is. Deze man komt totaal ongeloofwaardig over. En wat wil hij ermee bereiken? Dat hij van het geld een gouden rolstoel kan kopen? Of een met diamanten bezette zuurstoftank?
BeantwoordenVerwijderen