In mijn 'Beggartalk' van gisteren gaf ik enkele voorbeelden van de wijze waarop op de website van 'geenstijl.nl' wordt gereageerd op door de redactie aangedragen onderwerpen. Als een onderwerp iets te maken heeft met 'allochtoon', 'Marokkaan', 'PvdA' of 'NOS-journaal' is een reeks van reacties voorspelbaar, omdat die reeks bestaat uit reeds vele malen eerder gemaakte opmerkingen. Is "NOSS-hoernaal" geen geweldige vondst? Hoewel 'geenstijl.nl' op dit terrein onbetwist koploper is, wordt er, bleek uit een onderzoek van Trouw, ook op andere internetnieuwssites lustig op los gescholden. Nederland is hierin zelfs Europees koploper. Ik moet hier nog bij vermelden dat 'geenstijl.nl' gemodereerd wordt, d.w.z. dat de redactie bijdragen verwijdert die volgens haar 'niet kunnen'. Haar drempel ligt kennelijk niet erg hoog.
'Rechtse schreeuwerds' hebben het debat op internet totaal gekaapt. Dat zegt Francisco van Jole, VARA-columnist en een van Nederlands eerste internetjournalisten. De omroep komt daarom onder aanvoering van Van Jole binnenkort met een 'progressieve debatsite'. Dat schrijft Trouw.
Francisco gaat, vrees ik, uit van een verkeerde premisse. Hij schijnt te denken dat mensen die iets op een internetnieuwssite achterlaten willen debatteren. Dat willen ze (althans het merendeel) helemaal niet! Ze willen hun agressie, frustratie, onlustgevoelens afreageren. Met iemand die van oordeel is dat een dubbele nationaliteit een probleem kan zijn voor publieke gezagsdragers wil ik best debatteren. Ik zou er niet over peinzen in debat te gaan met de schrijvers van de gisteren geciteerde teksten. Die zijn niet bereid na te denken over andere meningen. Ze zijn ook niet geïnteresseerd in feiten. Een 'debat' met hun betekent: hun in de gelegenheid stellen hun abjecte opvatting nog eens te ventileren. Die fout maken leden van de Tweede Kamer bij herhaling als ze met Wilders in debat gaan. Je gaat ook niet met Benedictus XVI in discussie over de onbevlekte ontvangenis.
Ik vraag me overigens af wat Francisco bedoelt met 'progressieve debatsite'. Hij vindt dat er geen plek is om met gelijkgezinden je mening te scherpen. Als ik mijn mening wil scherpen ga ik niet op zoek naar gelijkgezinden. Dat ontaardt in een 'comité van wederzijdse bewondering' dat na vijf minuten uitgepraat is. Ik ga in debat met mensen wiens mening liefst diametraal tegenover de mijne staat. Dat prikkelt mij tot nadenken.
Moet je trouwens om aan de debatsite van Francisco te kunnen deelnemen eerst een progressiviteitstoets met succes doorstaan hebben? Wat zijn Francisco's criteria voor progressiviteit? Worden conservatieve of anderzins niet-progressieve bijdragen weggemodereerd, zelfs als het taalgebruik niets te wensen overlaat?
'geenstijl.nl' bezoek ik zelden, eigenlijk alleen als ik me weer eens lekker wil ergeren. Ik denk dat die nieuwe site van Francisco zelfs daar niet aan toekomt.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten