Het is niet leuk als je in het rustige Gelderse Eerbeek woont en in jouw buurt woont een pyromaan, die ook nog eens allerlei rotzooi verzamelt en veel huisdieren heeft. (Ik noem hem hier Jan.) De buurman (Piet, tachtiger, hart- en ademhalingsklachten) van Jan ondervond overlast en "drong er bij instanties op aan dat de man zou verhuizen. Het lukte: tijdens een turbulente bijeenkomst forceerde de buurt (...) het vertrek van de man." Dat las ik in de Volkskrant. Het toont maar weer eens aan dat 'de instanties' wel degelijk luisteren naar de klachten van 'de buurt'. Jan is alles kwijtgeraakt: zijn huis, zijn dieren en zijn goederen. De verzekeraar royeerde het slachtoffer. Als een paria is hij de wijk uitgezet. Eigen schuld, dikke bult.
Hierboven heb ik nog niet het hele verhaal verteld. In de Volkskrant staat ook: Vrijdag is hij in Zutphen veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daar zal die buurt helemaal blij mee zijn. Niet alleen is die overlast veroorzakende pyromaan weg, hij ontvangt ook nog eens zijn terechte straf. Sommigen zullen een straf van zes maanden misschien zelfs wat aan de magere kant vinden voor een pyromaan.
En dan nu de verrassende - neem ik aan - wending in dit verhaal: de veroordeelde is Piet, oftewel de inmiddels 85-jarige W.S. S. heeft bekend dat hij meer dan twintig branden stichtte, onder meer in het bos. Na zijn arrestatie in 2007 bleek dat de pyromaan het leven van zijn overbuurman vijf jaar lang tot een hel had gemaakt. De veroordeelde geeft toe dat hij vernielingen bij de buurman aanrichtte, diens autobanden lekstak en vaak brand bij hem stichtte. De verklaring daarvoor was dat hij zich 'ergerde aan de rotzooi' van de man. Het artikel eindigt met de mededeling dat S., gezien zijn hoge leeftijd, waarschijnlijk terecht kan op een speciale zorgafdeling voor oude gedetineerden.
Ik mis wat in het artikel, bijvoorbeeld: op grond van welke overtuigende bewijzen hebben 'de instanties' en 'de buurt' destijds besloten dat 'Jan' (zijn naam wordt nergens genoemd) 'als een paria' moest vertrekken? Hebben de instanties en de buurt inmiddels hun excuses aan 'Jan' aangeboden? Is er geld bijeengebracht ter compensatie van de door 'Jan' verloren huis, goederen en dieren?
In een beschaafd land, denk ik altijd, beslissen niet 'instanties' en/of 'de buurt' op basis van gesundenes Folksempfinden of iemand in zijn huis en in zijn buurt mag blijven wonen. Daarover beslist een onafhankelijke rechter.
Er valt nog een les te trekken: geloof oude mannetjes niet op hun rimpelige gezicht.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Ik ben al een half jaartje geleden gestopt met het geloven in oude mannetjes ;)
BeantwoordenVerwijderenWaar kan dat nou weer aan gelegen hebben?
BeantwoordenVerwijderen