Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag zal met ingang van 1 januari a.s. zijn deuren sluiten. Het ziekenhuis kampt met torenhoge hoge kosten, maar de tarieven die deze kosten moeten dekken, zijn in het nieuwe systeem van marktwerking niet concurrerend. Waar ik dat gelezen heb? Nergens natuurlijk. Dat heb ik zelf bedacht. Er is geen mens die gelooft dat een ziekenhuis failliet gaat of gesloten wordt omdat zulke dingen nu eenmaal bij marktwerking horen.
Ik las wel in de Volkskrant dat topbestuurders van ziekenhuizen 220.000 euro per jaar moeten verdienen. Dat is zo'n 40.000 euro meer dan de Balkenendenorm. Dat topsalaris is echter alleen bereikbaar in sectoren met veel marktwerking, zoals grote ziekenhuizen en landelijk actieve concerns voor ouderenzorg. (...) Bestuurders en toezichthouders vinden een topsalaris boven de Balkenende-norm voor ziekenhuizen en ouderenzorg verantwoord, omdat die moeten concurreren op de zorgmarkt en daardoor grote financiële risico’s lopen.
Het enige risico dat die topbestuurders lopen is dat ze in feite klungels blijken te zijn die de tent niet goed kunnen runnen. Er is geen zorgverzekeraar die een ziekenhuis of landelijk actief concern voor ouderenzorg als een baksteen laat vallen, want dat kun je de patiënten/cliënten niet aandoen. Er is dus 40.000 euro per jaar per persoon nodig om dat 'risico' goed te maken. Wat voor risico loopt een wijkverpleegkundige die een per ongeluk een fout maakt bij het in bed helpen van oudje dat een heup kan breken omdat het door die fout op de grond valt? Hoeveel euro per jaar persoon hebben we er voor over om dat risico goed te maken?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten