De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn, op mondiaal niveau, welvarende gebieden. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland mag je daar ook bij rekenen. In deze 'Eerste Wereld' wordt niet op grote schaal honger geleden. Vrijwel overal elders gaat het minder goed. Die Eerste Wereld is bereid de honger in andere landen te bestrijden door de wereldhandel te liberaliseren. Daarnaast vinden ze vrije handel ook nog eens principieel van groot belang. Maar al te goed is natuurlijk buurmans gek en daarom is de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie, de WTO, over liberalisering van de wereldhandel mislukt. Trouw schrijft in een bericht daarover: De Wereldbank heeft onlangs berekend dat de mondiale economie jaarlijks met 96 miljard dollar kan groeien als goederen en diensten onbelemmerd de grens over kunnen. Dat is een enorm bedrag, waarmee heel wat kwakkelende economieën op de been geholpen, dan wel gehouden kunnen worden. Het zou bovendien een weldadig effect kunnen hebben op het nijpende probleem van de voedselschaarste, dat met name arme landen de das dreigt om te doen. We blijven onze boeren dus gewoon beschermen door met importheffingen de invoer van producten te beperken.
De Eerste Wereld, de vrije-marktdenkers van de Verenigde Staten voorop, zijn bang. Ze zijn met name bang voor de zogenaamde 'opkomende economieën', China, India en Brazilië, landen die je nauwelijks nog als ontwikkelingslanden kunt beschouwen. Ik ben geen groot kenner van de (economische) situatie in die opkomende economieën, maar uit wat ik daarover zie en lees heb ik nooit de indruk gekregen dat het de grote massa's daar nou al bijna net zo goed gaat als bij ons. Zeker, in het NOS-journaal van eergisteren werd melding gemaakt van de gigawinst van het Indiase Tata-Steel (eigenaar van Corus/Hoogovens), maar hoeveel van de ruim één miljard Indiërs gaan daar meer en beter van eten?
Het zou al heel wat zijn als nergens op de wereld meer mensen gewoon dood gingen van de honger, maar als ze eenmaal zo ver zijn, willen ze ook wat bij ons 'standaard' is: een huis dat je droog en warm houdt, een kraan waar schoon water uitkomt, een toilet dat is aangesloten op een goed functionerende riolering, een radio, een tv, een koelkast, een wasmachine, een mobieltje, een pc met internetaansluiting ... etc.
Liberaliseren? Natuurlijk! Doen! Maar het hemd is nog altijd nader de rok.
Filmtip: Net 5, 20.30 uur: "Witness".
LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten