donderdag 31 januari 2013

Oerwoud

Het is nog niet zo lang geleden dat we collectief verontwaardigd waren over alle vreselijke dingen die vaak op en rond een voetbalveld gebeuren. Dat wilden we nooit meer mee meemaken. Intussen zijn de 'oerwoudgeluiden' die te horen waren bij de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - AZ "de hele wereld overgegaan". Het is me nooit zo duidelijk geweest hoe die oerwoudgeluiden klinken, maar ik begrijp wel wat ermee bedoeld wordt. Bij AZ speelt een zwarte Amerikaan - en nog redelijk goed ook - en zwarte voetballers roepen bij een deel van het publiek kennelijk associaties op met apen. Dus zodra zo'n zwarte speler aan de bal komt worden die 'oerwoudgeluiden' gemaakt door supporters van de tegenpartij. Bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en AZ werden er ook nog eens allerlei dingen naar de scheidsrechters gegooid.

Ook deze keer werd er weer sterk de nadruk op gelegd dat het maar een paar mensen zijn die het plezier van velen vergallen. Maar uit berichten die er om de recente incidenten heen verteld werden kreeg ik de indruk dat FC Den Bosch al jaren een groep supporters heeft die er, als het even kan, graag een puinzooi van maken. Je zou denken dat na zoveel jaar zo langzamerhand al die relschoppers wel een stadionverbod zouden hebben. Kennelijk komt er toch steeds weer een nieuwe lichting bij. Dat verbaast me niet. Je ziet het namelijk overal. Daarvoor hebben we de politie, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht. We leven met ons allen in een oerwoud. De voetbalvelden maken daar een onderdeel vanuit. Waarom zouden we ons daar anders gedragen?
x

woensdag 30 januari 2013

Oordeel

Er wordt nog steeds uitgebreid gepraat over Beatrix en het feit dat ze de pijp aan Maarten geeft. Zoals gebruikelijk wordt veel mensen een oordeel gevraagd over haar karakter en over de manier waarop ze haar werk gedaan heeft. Wat me altijd weer verbaast dat zo veel mensen, die haar net zo goed kennen als ik, dus van tv-beelden en berichten die in de geschreven pers verschijnen, maar die haar nooit persoonlijk ontmoet, laat staan met haar gecommuniceerd, hebben, zo'n uitgesproken,meestal positief, oordeel hebben. Zo zegt, volgens Trouw, een jongere, die deelneemt aan de enquête van EenVandaag: 'Beatrix is een intelligente vrouw die weet wat ze mag en wat ze kan. Ze kent precies de grenzen. En heeft ook nog kennis van zaken. Dat zie ik Willem-Alexander niet zo snel doen.

Je zal mij niet horen zeggen dat Beatrix dom is en dat ze meestal geen benul heeft waar het over gaat, maar hoe weet die jongere eigenlijk dat ze zo veel beter is dan haar zoon? Over een jaar of dertig, veertig, hoor je waarschijnlijk dezelfde verhalen over Willem-Alexander en Amalia. Zal zij net zoveel steun krijgen van haar Poolse echtgenoot, als Willem-Alexander van zijn Argentijnse vrouw? Er wordt al druk gespeculeerd over de invloed die koningin Máxima zal hebben op het beleid van koning Willem-Alexander. Kennelijk schijnt iedereen te weten dat zij 'de broek aan heeft'. In het nieuws zag ik gisteren dat zij een bezoek bracht aan de marine. Ze droeg niet eens een uniform. Gaat Willem-Alexander zich nou met micro-kredieten bezig houden?
x

dinsdag 29 januari 2013

Aandacht

Ik weet niet hoe laat ze er gisteren over begonnen op radio en tv. Ik zette om tegen half zeven de tv aan om naar EenVandaag te kijken, maar toen bleek het journaal nog aan de gang te zijn over de (toen nog: waarschijnlijke) mededeling die Onze Hare Majesteit om zeven uur zou doen over haar aftreden. De NOS had natuurlijk al lang een scenario klaar liggen voor deze gebeurtenis. Maar ik had niet durven vermoeden dat ze er tot elf uur mee zouden gaan. Ik zag dat Pauw & Witteman er ook nog aandacht aan zouden kunnen besteden. Dat heb ik niet afgewacht (ik vond het om kwart voor negen wel welletjes), maar ik vroeg me wel af, wat die nog aan alle informatie van de NOS zouden kunnen toevoegen.

Ik vraag me ook wel eens af hoe ze nou precies denken bij de redactie van de NOS. Kijk, dat je die beroemde bandeonspeler (die Máxima een traantje wist te ontlokken) ook even commentaar wil laten geven, kan ik me ergens nog voorstellen. Maar waarom halen ze die man daarvoor naar de Dam in Amsterdam? Omdat ze daar toch al met al hun apparatuur stonden, zodat ze konden laten zien waar op de (voorlopig) laatste Koninginnedag het afstand doen van de troon en de inhuldiging van het nieuwe staatshoofd zullen plaatsvonden.

Voor mij is het nieuwtje er wel vanaf. Ik herinner me nog dat ik in 1948 met mijn vader en mijn oudste broer en zus bij het Weteringcircuit de Gouden Koets voorbij zag komen waarin de nieuwe koningin voorbij kwam. Ik weet nog goed dat ik mij in 1980 ("Geen woning, geen kroning.") kwaad maakte op relschoppers. Niet omdat ik dat vervelend vond voor onze nieuwe koningin, maar omdat ik er niet van houd dat in 'mijn' Amsterdam de straten worden opgebroken en andere vernielingen worden aangericht.

Beatrix vond het ook wel een goed moment voor de troonswisseling omdat tweehonderd jaar geleden ons land een koninkrijk werd. Ik vind het een misser van de politiek dat ze die gelegenheid niet aangrijpen om te zeggen: Genoeg is genoeg. Laat ons een bezem halen door die vermolmde koninklijke stallen. Veel beschaafde, democratische landen zijn van monarchie republiek geworden, maar wij moesten tweehonderd jaar geleden zo nodig precies het tegenovergestelde doen. Met als resultaat dat een negenjarig meisje uit Wassenaar nu al klaargestoomd wordt voor een baan die ze over een jaar of veertig krijgt. Hoe gaan ze trouwens dat kind en haar zusjes uitleggen waarom die Argentijnse opa en oma niet bij het grote feest op 30 april zullen zijn?

In het NOS-journaal van hedenochtend wordt alles nog eens dunnetjes overgedaan. En 'Vandaag de Dag' van WNL kon het uiteraard ook niet laten een steentje bij te dragen en zo zal het nog wel een tijdje doorgaan.
x


maandag 28 januari 2013

Eigen

In 'Buitenhof' spraken ze gisteren weer eens over 'Europa', omdat de Britse premier over een paar jaar een referendum wil houden over de deelname van het Verenigd Koninkrijk. De Britten hebben altijd al  wantrouwend gestaan tegenover het 'Continent', dus bevoegdheden overleveren aan Brussel hebben ze nooit zo erg zien zitten. Daar willen trouwens de meeste landen niet zo erg veel van weten.

Aan het gesprek in Buitenhof deed ook een (Nederlandse) hoogleraar in de culturele economie deel. Volgens hem zijn de meeste Europeanen tegen teveel Europa omdat ze zo gek zijn op hun culturele 'eigenheid'. Ik vind dat pure onzin. Alsof 'Brussel' ons wil verbieden snert te eten of regelmatig te gaan klootschieten. We doen al jarenlang, zonder enige drang van bovenaf, ons best zo veel mogelijk op elkaar te lijken. We kopen allemaal onze meubeltjes bij Ikea. We rijden allemaal in dezelfde auto's. Voor onze tv-programma's gebruiken we (niet alleen in Europa, maar wereldwijd) dezelfde 'formats'. Via Facebook en Twitter halen we onze 'vrienden' overal vandaan en praten we allemaal over hetzelfde. Eerlijk gezegd vind ik de flamenco boeiender dan de klompendans. Veel 'typisch Hollandse' zeden en gewoonten kunnen me gestolen worden.

Moet ik ineens trots worden omdat er al weer een Nederlander wereldkampioen is geworden bij het sprinten op de schaats? Vroeger waren dat Canadezen of Japanners en beperkten wij ons tot de lange afstanden en het all round schaatsen, waar ik trouwens veel liever naar kijk. En dan mag van mij best iemand uit Wit-Rusland of Kazakstan wereldkampioen worden.  Zelfs een (echte) Belg zou wel eens in de prijzen kunnen vallen. Lijkt me leuk!
x

zondag 27 januari 2013

Somber

Als we maar genoeg bezuinigen of heroverwegen komen we er over een paar jaar, economisch gezien, wel weer uit. Dat is tenminste, als ik het allemaal goed begrijp, de boodschap die onze regering uitdraagt. Als ik het goed heb moeten we iets van 16 miljard euro bezuinigen. Maar wat lees ik dan in Trouw? Er zijn de komende 20 jaar nog zeker enkele miljarden euro's nodig om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te helpen. Let wel: om alleen een deel van de stad Rotterdam er weer bovenop te helpen zijn al miljarden euro's nodig. Hoeveel is er dan nodig voor heel Rotterdam? En hoeveel hebben ze in Amsterdam en Den Haag nodig. En het platteland zal hier en daar ook zo zijn wensen hebben. Ik zie de komende jaren somber tegemoet.
x

zaterdag 26 januari 2013

Streng

Het schijnt dat de ouders van nu er maar een potje van maken bij het opvoeden van hun kroost. Dat schijn dan weer een oorzaak te zijn van (de toename van) het zinloze geweld en ander respectloos gedrag. Minister Plasterk deed onlangs een oproep aan ouders hun kinderen beter op te voeden. Maar wat blijkt, lees ik in Trouw? De roep om een strengere opvoeding zwelt aan, maar toch streven ouders niet naar gehoorzaamheid bij hun kind. Sterker nog, ouders hechten nu nóg minder aan een gehoorzaam kind dan dertig jaar geleden, vlak na de flowerpowertijd. Ook op tv werd er aandacht aan besteed en daar hoorde ik iets opmerkelijks. Ouders vinden vooral dat andere ouders hun kind strenger moeten opvoeden.

Ik heb geen nageslacht voorgebracht. Ik weet dus niet hoe je (het gedrag van) je eigen kinderen beoordeelt. Wanneer je daarbij een vervelende conclusie trekt, zeg je ook iets over de kwaliteit van de opvoeding die jij jouw kinderen hebt gegeven. En hoeveel mensen zijn er nu geneigd zichzelf een slecht cijfer te geven?

Niet het gehoorzame maar het stevige kind is anno 2013 het opvoedingsideaal, blijkt uit het Trouw Opvoedonderzoek. De moderne opvoeding is te vrij, te zeer losgeweekt van grenzen, normen en waarden, aldus een veelgehoorde opvatting. De meeste ouders delen die, maar zien zichzelf als positieve uitzondering. Het is me niet duidelijk wat er bedoeld wordt met een "stevig kind". Ik vrees dat het daarbij vooral gaat om hoe het kind het doet in vergelijking met zijn/haar groeps-, klas- en leeftijdsgenoten. Uit recente beelden die door politiecamera's zijn gemaakt blijkt wat groepen kunnen aanrichten. De ouders die die beelden zien, zullen vooral denken 'Als dat mijn kind maar niet overkomt'. Ze zouden moeten denken 'Als mijn kind zich maar niet zo gedraagt'.
x

vrijdag 25 januari 2013

Buiten

Omdat ik niet aan sociale media doe, heb ik niet zo'n goed inzicht wie er allemaal oproepen tot deelname aan wat. En als ik die oproepen wel zag, zou ik er geen gehoor aan geven, want ik heb een hekel aan bij elkaar komende menigten. De afgelopen weken hebben 'we' elkaar gek gemaakt met 'schaatsen op natuurijs'. Dat heeft ertoe geleid dat er zoveel mensen naar die schaatstocht rond Wanneperveen kwamen dat ze door het ijs begonnen te zakken en de wegen versperden.

Ik ben er alleen maar blij mee dat het komende weekend de dooi weer invalt. Ik kijk met spanning uit naar de dag dat ik weer aangenaam kan fietsen op buitenwegen.
x

donderdag 24 januari 2013

Klacht

Het is best mogelijk dat je na het overlijden van je partner of je kind wat psychische problemen krijgt, waarbij je wat professionele hulp vanuit de GGZ kunt gebruiken. Maar ja, dat kost veel geld en de gezondheidszorg is toch al zo duur. Maar wacht eens even: door het overlijden van een partner of een kind word je niet ziek. OK, je hebt wat klachten, maar moet de hulp die je daarbij best kunt gebruiken uit de basisverzekering betaald worden? Die moet je maar zelf betalen. Dat is, geloof ik, zo'n beetje het advies van het College voor Zorgverzekeringen.

Als je bij het skiën wat onhandig bezig bent en een of ander bot breekt, dan ben je niet ziek, dan heb je een klacht, waardoor je wat minder goed kunt functioneren. Daar kun je best wat medische hulp bij gebruiken, maar is het nou per se noodzakelijk de kosten daarvan uit de basisverzekering te vergoeden? Jij wilder er zelf toch zo nodig even tussenuit, naar de wintersport? Nou, dan kun je die medische behandeling en die gipsvlucht toch ook wel zelf betalen? Er gaat al zo veel geld naar de gezondheidszorg.

Als je maar lang genoeg doordenkt, kun je nog heel wat kostenvergoedingen uit de basisverzekering halen. Dat noemen we dan bezuinigen, al is het gewoon het verplaatsen van kosten. Oud worden is ook geen ziekte, de gevolgen daarvan kun je best zelf betalen. Het staat nu wel vast dat ik lijd aan COPD, maar is dat nou een ziekte of gewoon een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult'? Hetzelfde geldt natuurlijk voor Claudicatio intermittens (ook wel 'etalagebenen' genoemd). Als ik jullie was, zou ik maar eens nadenken over de vraag hoe lang jullie nog solidair met mij willen zijn.
x

woensdag 23 januari 2013

Filmpje

De komkommertijd valt toch in augustus? Of komt het doordat we al uitgepraat zijn over de mogelijke Elfstedentocht? Ineens blijkt er in de buurt van het Lauwersmeer een 'killer-oehoe' rond te vliegen, die zelfs het NOS- journaal weet te halen. Het beest schijnt een vleugelspanwijdte te hebben van wel twee meter en zijn klauwen zijn ongeveer even groot als mensenhanden. Ja, dat is even schrikken als zo'n beest op je af komt vliegen. Op de plaatjes die de NOS toont zie je ook nog eens een indrukwekkende snavel.

Het zou me niets verbazen, als we de komende dagen nog meer horen over aanvallen van deze oehoe op mensen, want wie heeft er nou geen reisje naar noord-Groningen of  -Friesland voor over om een sterk verhaal te kunnen vertellen over de ontmoeting met deze bijzondere vogel? Het wachten is op het eerste wazige filmpje dat met de smartphone is gemaakt en dat op YouTube is geplaatst. Misschien wordt dat filmpje nog wel vaker bekeken dan dat waarin je ziet hoe iemand in elkaar geschopt wordt. Willen mensen dat filmpje bekijken omdat ze verontwaardigd zijn, of omdat ze op sensatie belust zijn? Of is het ter voorbereiding op een soortgelijke actie van Nederlanders in een Belgische stad? We hoeven toch niet te pikken dat Belgen het uitgaansleven in Eindhoven verpesten. Daar kunnen we mee wachten tot PSV weer verloren heeft.
x

dinsdag 22 januari 2013

Elite

Een of ander mondiaal werkend PR-bureau heeft het, volgens Trouw, uitgezocht: Er is geen land in Europa waar 'ze' zo weinig vertrouwen hebben in 'de elite' als in Nederland. Met 'de elite' wordt dan gedoeld op politici en leidinggeven (...) Slechts tien procent gelooft dat zakelijke leiders en overheidsfunctionarissen de waarheid vertellen wanneer ze geconfronteerd worden met een moeilijke kwestie.

Ik behoor al jaren tot de negentig procent. Ik heb altijd een soort instinctief wantrouwen gehad tegen alles en iedereen die tot de elite behoort of zichzelf acht daartoe te behoren. Om bij die elite te komen moet je vaak al dingen doen die niet altijd helemaal netjes zijn en om erbij te blijven behoren, moet je nog vaker niet zulke nette dingen doen. Wie eenmaal tot de elite behoort, gaat zelf geloven in de kwaliteiten die hem/haar worden toegedicht. Alles wat ook maar enigszins afbreuk zou kunnen doen aan het positieve beeld, moet verdoezeld worden. Daarvoor hebben politici hun spindoctors en huurt het bedrijfsleven zijn pr-mensen in. Naast mijn laptop ligt een folder van BCC. Daarin staat een afbeelding van een monteur met de tekst: "Ik ga pas weg als u tevreden bent". Vorige week vrijdag waren bij mij de monteurs al weg voor ze aan hun klus konden beginnen. Nu moet ik maar afwachten of ze morgen mijn reeds betaalde en bezorgde vaatwasser daadwerkelijk aan de stroomtoevoer en de waterafvoer komen bevestigen.
x

maandag 21 januari 2013

Peiling

Op de Internetversie van Trouw wordt af en toe de mening van lezers gepeild. Vandaag luidt de vraag: Gelooft u in het doorgaan van de Elfstedentocht? Je kunt kiezen uit: Ja, Nee en Ik twijfel.

De vraag en de antwoorden duiden op het niveau waarop zo langzamerhand de Elfstedentocht is komen te liggen. Vervang 'het doorgaan van de Elfstedentocht' door 'God' en je begrijpt wat ik bedoel. Nu is het ook nog eens 50 jaar geleden dat de roemruchte tocht van 1963 werd gereden. Radio en tv hebben daar inmiddels wel zo'n 50 keer aandacht aan besteed. Voor alle duidelijkheid worden daar beelden van latere tochten en gesprekken met latere winnaars aan toegevoegd.

Ik geef het direct toe: mocht er dit jaar een Elfstedentocht worden gehouden, dan ga ik het tv-verslag daarvan van begin tot einde volgen. Maar ik zal er geen traan om laten en ik zal er geen minuut wakker van liggen als definitief duidelijk wordt dat er ook dit jaar weer geen 'Tocht der tochten' gereden zal worden. Ik zal blij zijn als alle sneeuw voorgoed verdwenen is (vooral van de fietspaden) en de temperaturen weer constant ruim boven de nul graden Celsius liggen. Ik zal vooral blij zijn als al dat geouwehoer over 'schaatsen op natuurijs' is afgelopen.
x

zondag 20 januari 2013

Slikken

Eigenlijk is ieder woord, of het nu geschreven of uitgesproken wordt, over het dopinggebruik van Lance Armstrong, te veel. Ik ga hem hier niet zitten bewonderen, maar wat ik een beetje vreemd vind is, dat hem zijn Tourzeges 'afgepakt' worden. Wat inmiddels wel duidelijk is geworden, is dat er destijds nauwelijks renners te vinden waren die zonder doping de Tour (of de Giro, of de Vuelta) uitreden. Van al die dopinggebruikers was Armstrong gewoon de beste, dus heeft hij terecht die zeven gele truien in Parijs aangetrokken.

Is er eigenlijk iemand die je de "Nederlandse Oprah" kunt noemen? Dan moet die eens gaan praten met Michael Boogerd, de "Nederlandse Lance". Die moet toch ook een keer zijn hart kunnen luchten? De tiende plaats die hij ooit in de Tour bereikte, wil hij daar vast wel voor opgeven. En wat zegt het helemaal dat hij in 2002 de rit naar La Plange, (met de cols de Galibier, de Télégraphe en de Madeleine erin) won? Had hij die dag net iets meer of efficiënter geslikt dan Armstrong?
x

zaterdag 19 januari 2013

Afspraak

Ik heb een bloedhekel aan afwassen. Ik laat mijn afwas dus altijd enkele dagen op mijn aanrecht cumuleren tot het zelfs mij teveel wordt. "Koop dan een afwasapparaat." werd mij vaak geadviseerd, maar dat vond ik voor een man alleen wat overdreven. Vorige week vrijdag ben ik overstag gegaan en heb ik bij de naburige BCC een afwasapparaat gekocht, van AEG, met A-label, dus niet vreselijk milieubelastend. Ik betaalde ook voor bezorging en aansluiting.

Het aardige van BCC is dat je een dag voordat ze komen een berichtje per sms krijgt waarin de periode van twee uur wordt vermeld waarbinnen ze zullen arriveren. Je hoeft dus niet een hele dag thuis te blijven. Met behulp van je ordernummer kun je die bezorgtijd ook op de website van BCC zien. Dat deed ik donderdag en zag dat de bezorgtijd overlappend was met de tijd die ik bij de fysiotherapeut zou zijn. Dat leek me niet handig dus ik verzette de bezorgtijd naar zaterdag.

Vrijdagochtend vroeg werd er aangebeld. Inderdaad: BCC met afwasapparaat. Ze waren aan de vroege kant dus ik liet ze maar bovenkomen. Helaas konden ze het apparaat niet aansluiten. Daarvoor hadden ze, in verband met afstand tot de afvoer, een extra stuk slang nodig, dat ze niet bij zich hadden. Ze zouden dat doorgeven en ik zou binnen anderhalf uur gebeld worden voor een nieuwe afspraak. Tegen het eind van de middag was ik nog niet gebeld, dus ik keek maar weer eens op de website. Daar stond een bezorgtijd voor vandaag vermeld. Ik zag ze al met een tweede apparaat voor de deur staan en besloot nog maar eens te bellen. Nee, er zou niets bezorgd worden, maar voor een afspraak voor het aansluiten moest ik weer iemand anders hebben. Ik zou vóór acht uur 's avonds gebeld worden. Dat gebeurde dus niet. Moet ik straks weer bellen. Een van de "De 6 beloften van BCC": "Altijd de beste service". Ik wacht vol spanning af.
x

vrijdag 18 januari 2013

Arrogant

Ik ben niet wakker gebleven tot drie uur vannacht. Ik heb ook de wekker niet gezet. Ik heb gewoon het gesprek tussen Lance Armstrong en Oprah Winfrey opgenomen en zojuist bekeken. Niet omdat ik iets nieuws verwachtte, maar ik had geen zin te horen wat de redactie van het NOS-journaal of Studio Sport de belangrijkste onderdelen van het gesprek vond.

Wat mij duidelijk werd was dat Oprah niet de meest geschikte gesprekspartner was. Ik zou benieuwd zijn naar de weergave van een gesprek van Lance met een psychiater en na afloop zou ik dan graag het oordeel van die psychiater vernemen. Waarom heeft iemand er alles voor over om een wielerwedstrijd te winnen, niet één maal, maar zeven maal? Waarom heeft hij er nu ineens spijt van dat hij de ene valse beschuldiging op de andere stapelde, de ene meineed op de andere? Kom je dan weg met de vaststelling dat je "an arrogant prick" bent? Dat wisten wen toch al?
x

donderdag 17 januari 2013

Natuurbehoud

De ijsvogel is een kleurrijk vogeltje dat ook in Nederland voorkomt. Je zult het niet gauw zien, want het beestje is nogal schuw aangelegd. De ijsvogel is een zogenaamde standvogel, d.w.z. hij vertrekt niet onder invloed van het door seizoensinvloeden veranderende weer. Hij is hier dus 's zomers en 's winters. Hij voedt zich met vissen. Dat wordt lastig als er ijs ligt. Gelukkig zijn er dan, zag ik in een reportage op tv, mensen die wakken gaan hakken, zodat de ijsvogels toch nog een visje kunnen verschalken.

Het is niet de eerste keer dat we in ons land met ijs geconfronteerd worden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat onder invloed van het steeds warmer worden van de atmosfeer er steeds minder vaak ijs is. Op de een of andere manier heeft de ijsvogel zich al eeuwenlang als vogelsoort in Nederland weten te handhaven. Zelfs de winter van 1963, je weet wel: die van de Elfstedentocht die Paping won, heeft dit sympathieke beestje overleefd. Nu heeft het een paar nachten gevroren (niet eens vreselijk hard) en moeten we meteen wakken gaan hakken.

Een verdwaalde walvis levert natuurlijk veel spectaculairdere beelden op dan een verhongerd ijsvogeltje, maar ze zijn niet minder zielig. Ga dus vandaag even langs de visboer en haal wat sprotjes of sardines en strooi die uit over bevroren sloten en stadsgrachten. RED DE IJSVOGEL!
X

woensdag 16 januari 2013

Natuur

Het hoeft hier maar even te vriezen en enkele ijsbaanbeheerders gaan zich druk maken voor de 'eerste marathon op natuurijs'. Dit jaar 'won' Noordlaren. Die baan kwam dus al ruim voordat er geschaatst werd ruim in het nieuws. Ik zat me dan weer af te vragen wat ze bedoelen met 'natuurijs'. In mijn onschuld zie ik dan een kanaal, sloot of meer, waarop zich door temperaturen beneden nul graden Celsius een ijslaag heeft gevormd. Verder is daar niets mee gedaan. Hoogstens is daar wat sneeuw aan de kant geveegd, zodat de schaatsers zicht hebben op mogelijke scheuren of andere oneffenheden in het ijs kunnen zien. Die paar centimeter ijs in Noordlaren is is zorgvuldig van allerlei oneffenheden ontdaan en niet door de natuur, maar door een ijsmeester. Het verschil met Thialf is dat niet machines, maar de natuur voor de lage temperatuur zorgt en dat er geen dak boven de baan is gebouwd. Voor de schaatsers (m/v) is er wel een verschil: ze schaatsen in de open lucht. Het kan sneeuwen of regen, of er kan een forse wind waaien. Als je dat leuk vindt, moet je dat vooral doen, maar noem het dan 'schaatsen in de open lucht' of 'schaatsen in de natuur' en niet 'schaatsen op natuurijs'.
x

dinsdag 15 januari 2013

Initiatief

In 1983 heb ik een operatie aan mijn oogkassen ondergaan, waarvan ik me achteraf afvroeg of die operatie wel zinvol was. Het verwachte positieve effect vond plaats, maar duurde slechts zeer kort. Daarna zag de behandelend oogarts geen oplossing meer. Die was er wel, bleek later in het Academisch Ziekenhuis Leiden: een flinke dot prednison.

Destijds kon je nog niet even snel via Internet allerlei opties nagaan. Tegenwoordig ben je daar ook veel eerder toe geneigd, wanneer je even denkt aan types als die neuroloog Jansen Steur. Gisteravond werd er in Radar op gewezen dat je bij ieder pilletje dat je slikt een bijsluiter krijgt, waarin uitgebreid over de positieve en negatieve werking daarvan wordt verteld. Er ligt nu een burgerinitiatief klaar dat ertoe moet leiden dat er wetgeving komt, volgens welke soortgelijke informatie moet worden gegeven in geval van een operatie, zodat de patiënt wat beter kan besluiten of zhij die operatie wel of niet wil.  De Tweede Kamer moet zo'n burgerinitiatief in behandeling nemen, als er 40.000 steunbetuigingen zijn. Ik heb inmiddels zo'n steunbetuiging ingeleverd. Doe dat ook! Klik hier.
x

maandag 14 januari 2013

Bijzonder

Vandaag is een enigszins bijzondere dag. Daar zijn twee redenen voor. Reden één: vandaag wordt mijn kleine zusje 65 jaar. (Gefeliciteerd, Jaco!) Zij is de laatste van ons oorspronkelijke gezin die deze leeftijd bereikt en behoort dus tot de eersten die nog een maand moeten wachten op hun AOW en die die uitkering niet ontvangen vanaf de eerste dag van de maand waarin zij 65 worden, maar pas vanaf hun verjaardag. Dat hebben we dus al mooi bespaard!

Reden twee: vandaag is het precies drie maanden geleden dat ik mijn laatste sigaret gerookt heb. Zo langzamerhand durf ik dat wel te zeggen. Als ik het drie maanden heb volgehouden, moet dat langer kunnen. Eergisteren heb ik het laatste begeleidende pilletje geslikt. Die pilletjes hebben toch wel een behoorlijke bijdrage aan het succes geleverd, maar nu moet ik het helemaal in mijn eentje doen. Daat gaat lukken.
x

zondag 13 januari 2013

Voorlopig

Als je, als bezoeker van Amsterdam, wel eens naar de Albert Cuypmarkt gaat, kom je waarschijnlijk ook bij de Ferdinand Bol (straat). Die is al jaren voor alle auto- en tramverkeer afgesloten in verband met die roemruchte Noord-Zuidlijn. Nu hebben de bestuurderen van het stadsdeel Amsterdam-Zuid ook eindelijk de tijd gevonden een plan te presenteren voor de herinrichting van de Ferdinand Bol. Maar als ik Het Parool goed lees, houden ze wel heel veel slagen om de arm. Het gaat om een voorlopige conceptnota van uitgangspunten. Die Noord-Zuidlijn gaat pas definitief rijden in 2017 dus er zijn nog een paar jaar om van de voorlopige conceptnota een definitieve conceptnota te maken. Dan heb je nog wat tijd nodig om van de conceptnota een definitieve nota te maken, maar let wel: dan hebben we alleen nog maar de uitgangspunten vastgesteld. Pas als we het helemaal eens zijn over de uitgangspunten gaan we echt nadenken over de herinrichting van de Ferdinand Bol.

Het hoeft niet snel en niet op tijd te gebeuren, als het maar goed gebeurt. Het Rijksmuseum en Stedelijk Museum zien er toch ook weer mooi uit?
x

zaterdag 12 januari 2013

Voedsel

In mijn jeugd  was bij de warme maaltijd de aardappel het hoofdbestanddeel. Af en toe was er wel eens macaroni (met ham en kees). Rijst werd verwerkt in pap. Pas later gingen 'we' meer exotisch eten. Rijst kon je ook als nasi goreng eten en er bleken meer pasta's dan macaroni te bestaan en meer kruiden dan peper, zout en peterselie. We gingen zelfs knoflook gebruiken.

We zijn ook meer gaan eten en in ieder geval meer gaan bereiden. Meer dan we op kunnen. En dus gooien we ook meer weg, las ik in Trouw: Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat de wereld produceert, belandt in de vuilnisbak. Het eten moeten er ook nog eens perfect uitzien. Een kromme komkommer kan echt niet meer. Een appel mag geen enkel plekje vertonen. Alles bij elkaar genomen - consumenten, supermarkten en restaurants - wordt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan voeding weggegooid. Ruim de helft - 2,4 miljard euro - komt voor rekening van de consument. Dat is 150 euro per Nederlander. (Onderstreping toegevoegd.) Ondertussen kunnen ze het eten bij de voedselbanken nauwelijks aanslepen en maken we ons druk over de verhoging van de eigen bijdrage. Onlangs zag ik op tv een item over een snackcar in de buurt van een school. Een jongen die daar iets vettigs kocht werd gevraagd wat hij deed met de lunch die hij van huis had meegekregen. Zonder blikken of blozen vertelde hij dat hij die weggooide.

De houdbaarheidsdatum op allerlei producten hoeven we echt niet zo strikt in acht te nemen. Een dagje later kun je ze ook nog wel gebruiken zonder een acute voedselvergiftiging op te lopen. Bezuinigen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.
x

vrijdag 11 januari 2013

Kerels

Omdat ik gisteravond naar een film keek bij RTL7 werd ik ook weer eens geconfronteerd met promo's voor 'Dakar'. Vroeger had je de jaarlijkse rally 'Parijs-Dakar', waarbij bestuurders van auto's, vrachtauto's en motoren onderling uitmaakten wie er het snelst door onherbergzame gebieden kon raggen. 'Parijs-Dakar' werd opgeheven, waarom weet ik niet, maar er zijn altijd mannen die willen bewijzen dat ze 'kerels' zijn, dus nu wordt er jaarlijks een soortgelijke rally gehouden in Zuid-Amerika.

Ik gun iedereen zijn pleziertje: je kunt 'plaatsvervangend' kerel worden door te kijken naar mannen die erin slagen met hun motor over de kop te vliegen of hun vrachtwagen een koprol laten maken. Maar ik heb wel mijn bedenkingen. Waarom haal je je plezier uit het verspillen van ik weet niet hoeveel liters vervuilende fossiele brandstof en waarom doe je dat in natuurgebieden? Een beetje vent klimt uit eigen kracht tegen een berg op of loopt door een woestijn. (OK, je mag een kameel meenemen.) Daar kun je ook boeiende reportages van maken, ook voor mannen!
x

donderdag 10 januari 2013

Oorzaak

In Trouw las ik: Jonge vrouwen mogen niet langer spijkerbroeken en T-shirts dragen omdat ze anders verkrachting aanmoedigen. Dat hebben ze ergens in India besloten, naar aanleiding van die zaak waarbij een meisje verkracht en vermoord werd. Ook in Nederland hoor je dat soort onzin nog wel eens: een vrouw die zich 's avonds laat alleen op straat begeeft "vraagt erom". Hetzelfde geldt voor vrouwen die zich enigszins sexy kleden.

Niet vrouwen zijn de oorzaak van het probleem, maar mannen. Mannen die zichzelf niet kunnen beheersen, moeten niet 's avonds laat de straat op gaan, of alleen onder begeleiding van iemand die hen in de hand kan houden. Ze moeten uit de buurt van stranden, zwembaden en sauna's blijven. Ze moeten sowieso uit de buurt van vrouwen blijven en/of libidoverlagende middelen slikken.
x

woensdag 9 januari 2013

Snel

Het is, vind ik, onzinnig in een klein land als Nederland met een auto 130 km/u te willen rijden. Het heeft niets te maken met ergens sneller willen zijn, want die paar km per uur meer maken nauwelijks iets uit. In de VS, toch wel iets groter dan ons landje, waar de bestemming vaker dan hier ver van de plaats van vertrek ligt, is ongeveer 100 km/u de standaard.

We moesten ook zo nodig een hogesnelheidstrein hebben, de Fyra. Binnen Nederland kun je daarmee helemaal naar Breda reizen. Als je tenminste in Amsterdam of Rotterdam woont en bereid bent om een toeslag op de normale prijs te betalen en geen fiets wil meenemen. Dat laatste kan namelijk niet met de Fyra.

Het AD schrijft over de Fyra het volgende: De vorige maand gelanceerde hogesnelheidslijn Fyra kent een rampzalige start. Van alle treinen kwam 5,6 procent nooit aan (...) De berekening komt van Failra, een reizigerswebsite die de prestaties van Fyra bijhoudt.Volgens de site rijdt nog geen 55 procent van de Fyra's op tijd en overschrijdt bijna één op elke vijf treinen de internationale vertragingsnorm van 15 minuten. De Fyra rijdt tot tot Antwerpen en Brussel. Op dat traject reed voorheen een iedereen bevredigende Intercity, de zgn. Beneluxtrein. Wie per se sneller in Antwerpen of Brussel wilde zijn kon al de Thalys nemen.

Het maakt mij niet uit hoe snel ik ergens kom, als ik er maar op tijd kom. Op tijd komen is niet zo zeer een kwestie van snel reizen, maar vooral van op tijd vertrekken.
x

dinsdag 8 januari 2013

Lijden

Het was natuurlijk geen grote verrassing: gisteren kreeg ik van de longarts te horen dat ik aan een "matige tot ernstige" vorm van COPD lijd. Nu is 'lijden aan' in dit verband wel een heel groot woord. Het is natuurlijk wel 'uitzichtloos' want er zal niet veel aan veranderen in de tijd die ik nog te gaan heb, maar 'ondraaglijk' mag ik het zeker niet noemen. In mijn dagelijks leven kan ik nog redelijk mijn eigen gewenste gang gaan. De longarts wil toch nog wel een CT-scan van mijn longen laten maken (dat gebeurt over enkele dagen) en zien en gisteren heb ik ook nog wat bloed laten afnemen om te kunnen laten vaststellen of ik mogelijk allergisch ben voor huisstofmijt. Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk, want dat zou ik dan toch al eens gemerkt moeten hebben.

Gelukkig hoef ik niet op zoek naar de oorzaak van mijn 'lijden'. Ik weet precies wie de schuldige is. Ik ga mezelf niet voor de kop slaan, want ik heb altijd zeer bewust doorgerookt. Intussen heb ik al elf weken niet gerookt, zonder dat er momenten waren dat ik de nicotine miste. Dat had natuurlijk ook te maken met de pilletjes, waarvan ik morgen de laatste slik. Daarna moet ik het helemaal zelf doen. Ik denk dat het gaat lukken.
x

maandag 7 januari 2013

Grootkapitaal

Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die het ver heeft geschopt binnen de Colombiaanse FARC, gelooft dat mensen door haar lidmaatschap van de FARC het belang van de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Dat heeft zij zondag in een interview met de Baskische krant GARA gezegd, schrijft Trouw. Trouwe lezers van dit blog hebben inmiddels wel begrepen dat ik ook geen uitgesproken aanhanger/bewonderaar van het grootkapitaal ben, maar daar heb ik Tanja niet voor nodig gehad.

Ik geloof dat de FARC ooit begonnen is als een authentieke bevrijdingsbeweging, die het, ten faveure van de Colombiaanse 'kleine man' opnam tegen de heersende kleine 'elite'. Maar in de loop der jaren is zij verworden tot een ordinaire criminele club die zich bezighield met cocaïneproductie- en handel en ontvoeringen, wat aardig wat geld in het laatje bracht, waarvoor vooral meer wapentuig aangeschaft kon worden.

Dat Tanja zich ooit in jeugdig enthousiasme bij de FARC heeft aangesloten, kan ik me nog voorstellen, maar als insider zou ze intussen toch beter moeten weten. Vanuit haar Nederlandse achtergrond zou ze moeten weten dat het ene onrecht niet adequaat bestreden wordt met het begaan van ander onrecht, zeker niet als dat een misdadig karakter krijgt.
x

zondag 6 januari 2013

Subsidie

Ik ben vóór Europa. Van mij mag er best wat van 'mijn' belastinggeld naar Europese landen of regio's waar ze het minder goed hebben dan wij. Zo worden Europese subsidies verstrekt aan gebieden waar de werkgelegenheid moet worden opgekrikt. (Dat kunnen ook regio's in Nederland zijn.)

Bij multinationals en andere grote bedrijven weten ze altijd precies waar ze hun geld vandaan moeten halen. Zo las ik in Trouw: Grote multinationals als ING, Unilever en Philips hebben in Polen miljoenen gekregen uit EU-fondsen waarmee werkgelegenheid in arme regio's wordt gestimuleerd. Het geld is bedoeld voor 'het versterken van kennis en vaardigheden van werknemers van Poolse ondernemingen, vooral in het midden- en kleinbedrijf'. Maar een deel ervan ging naar cursussen voor managers van grote bedrijven. Die multinationals gaan sowieso al graag naar landen waar ze niet van die hoge salarissen hoeven te betalen, zodat er meer overblijft voor de aandeelhouders. Ze zijn ook tegen al die beperkende regeltjes die de verschillende  overheden altijd maar stellen. Maar als zo'n overheid een zak met geld bij zich heeft, willen ze daar best hun handen in steken, want waarom zou je je eigen geld in de opleiding van managers steken, als je dat van de overheid kunt krijgen?
x

zaterdag 5 januari 2013

Bekend

Dacht jij dat het leuk is een BN'er te zijn? Vergeet het maar. Gisteravond kon je daar, in het programma 'Vijf jaar later' Bram Moskowitz over horen. Ik heb dat programma niet gezien maar las erover in Het Parool. Als Bram Moszkowicz een ding in zijn leven zou kunnen veranderen, dan zou hij geen bekende Nederlander meer willen zijn. In het NTR-programma '5 jaar later', dat vanavond weer start, verklaart hij: 'Omdat ik er zakelijk en privé last van heb'.


Wat Bram er niet bij zegt is dat hij daar pas last van begon te krijgen toen hij op minder prettige wijze in het nieuws kwam. Toen zijn eigen beroepsgroep hem schorste. Toen de Belastingdienst hem achter de vodden zat. Daarvóór kon je hem in elk tv-programma krijgen als dat weer eens behoefte had aan een beroemde advocaat. Toen hij Geert Wilders als cliënt had, hoorde je hem niet klagen over zijn bekendheid. Hij was niet van het tv-scherm weg te slaan.

Er is een aardig Nederlands spreekwoord: Als apen hoger klimmen willen, ziet men gauw hun blote billen.
x

vrijdag 4 januari 2013

Nieuws

Er schijnt enige discussie te zijn over de vraag wat je als serieuze krant onder 'nieuws' moet verstaan. In ieder geval wijdt Trouw er een artikel aan. De aanleiding is het bericht dat een voetballer gaat scheiden. Die voetballer is Rafael van de Vaart, die van tijd tot tijd in het Nederlands elftal speelt, maar zijn brood vooral bij elkaar voetbalt in de Duitse Bundesliga. Hij is daar bijzonder populair, dus ook zijn vrouw Sylvie. Over die twee werd dus regelmatig geschreven in wat we hier roddelpers noemen. 'Bild' bracht het bericht dat de twee gingen scheiden. Hij zou haar zelfs op Oudjaar een klap hebben gegeven. Het hele land praat erover. En niet alleen Nederland, ook aan de Duitse koffieautomaten gaat over de breuk tussen Rafael en Sylvie van der Vaart. Aldus de rechtvaardiging van de 'serieuze' nieuwsmedia voor de aandacht die zij besteden aan de scheiding waar iedereen over sprak. De kritiek was er niet minder om.

In ieder geval vinden de serieuze media dat ze naar een rechtvaardiging moeten zoeken voor het brengen van dit 'nieuws'. 'Het hele land praat erover' is dan kennelijk voldoende rechtvaardiging. Overigens is het niet het hele land: ik heb daar met niemand over gepraat: want het interesseert me geen ene moer. Het hele land gaat er trouwens pas over praten als er ergens, waar dan ook, over geschreven wordt. Dat toont volgens mij in ieder geval aan dat de niet-serieuze pers op grote schaal wordt gelezen. Maar dat wist ik eigenlijk ook al.
x

donderdag 3 januari 2013

Bloed

Vandaag heb ik geen tijd om rustig na te denken over een leesbaar stukje tekst. Ik mag geen kopje thee drinken. Om acht uur moet ik me bij de huisarts melden. Daar moet ik nuchter bloed en enige urine inleveren. Waarom dat precies moet, ben ik al weer vergeten, want de afspraak is al een maand of twee geleden gemaakt. Het is misschien om een soort tussenstand op te maken. Omdat die toch in hetzelfde pand zit ga ik meteen door naar de fysiotherapeut. Voor de rest wordt het een rustige dag.

X

woensdag 2 januari 2013

Veilig

Is het nog wel verstandig om naar een vakantiebestemming te vliegen? Onlangs wist de KRO te melden dat piloten van prijsvechter Ryanair onder druk gezet worden om niet te veel brandstof mee te nemen. Een paar dagen later werd van KLM hetzelfde gezegd. Beide maatschappijen ontkennen overigens.

Als je wel eens naar 'Air Crash Investigation' bij National Geographic kijkt, weet je dat vliegtuigen om de meest onvermoede oorzaken kunnen neerstorten, maar ik herinner me niet dat 'gebrek aan brandstof' ooit een oorzaak was. Een beetje extra lijkt me wel raadzaam. Het komt immers wel eens voor dat een vliegtuig moet uitwijken naar een andere luchthaven. Of het is zo druk dat ze een extra 'parkeerrondje' moeten vliegen.

Als eenvoudige passagier van een te goeder naam en faam bekend staande vliegtuigmaatschappij ga je er vanuit dat veiligheid boven alles gaat. Nou, nee! In Trouw las ik: Het is een misvatting dat veiligheid boven alles gaat in de luchtvaart. Dat stelt Benno Baksteen, oud-verkeersvlieger en voorzitter van een commissie die de overheid adviseert over veiligheid in de sector.'Het is een misvatting dat veiligheid het enige criterium is', stelt Baksteen in reactie op het verhaal dat zowel piloten van Ryanair als KLM onder druk zijn gezet om met weinig brandstof door te vliegen. 'Je kunt altijd 2 ton kerosine meer meenemen dan je volgens de berekeningen nodig hebt, maar dat kost veel geld en is ook nog eens slecht voor het milieu.

Houd dus op met zeuren over veiligheid en het milieu, want dat maakt het vliegen alleen maar duurder en je wilt toch ook graag zo goedkoop mogelijk naar Kreta of Malaga?

x

dinsdag 1 januari 2013

Worst

"Het duurt misschien maar twee minuten, maar je hebt wekenlang voorpret, je hebt het er met elkaar over. Over wat voor weer het zal worden, bijvoorbeeld". Trouw wijdt een uitgebreid artikel aan een verschijnsel dat inmiddels tot de nationale folklore is gaan behoren: op nieuwjaarsdag met een stel andere gekken in het koude zeewater duiken.Vroeger waren dat enkele zonderlingen. Maar toen zagen de marketingmensen van Unox ineens een goede mogelijkheid om de Unoxworst en Unoxsnert voorgoed op de kaart te zetten. Om de zaak nog feestelijker en nationaler te maken werd er ook nog een stapel oranje mutsen tegenaan gegooid. Intussen is er bijna geen badplaats meer te vinden, waar je op 1 januari niet georganiseerd in zee kan duiken.

Het zal niet lang meer duren voordat men zich in Amsterdam realiseert dat een duik in een koude gracht of de koude Amstel ook aardig wat bekijks kan trekken. Voordat je het weet is er ook een jaarlijkse Gay Dive, maar die laten we dan sponsoren door Ax. Dan krijg je er een deodorant bij en een roze muts. Ik kan niet wachten.

x