donderdag 8 maart 2012

Tijdelijk

Als je tegenwoordig al een baan krijgt, is de kans uitermate klein dat je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd krijgt. Daar houden werkgevers niet van. Als het een tijdje wat minder gaat, moeten ze wel zo snel mogelijk werknemers kunnen lozen. Dat is een stuk makkelijker bij tijdelijk contracten. Per slot van rekening moet er bij het opmaken van de jaarrekening wel geld overblijven voor de aandeelhouders. De banken zijn ook niet zo scheutig meer bij het verschaffen van kredieten.

Wanneer je weer op zoek moet naar een nieuwe baan moet je geen 55-plusser, arbeidsgehandicapte of ongeschoolde zijn: Uit een banenonderzoek van uitkeringverstrekker UWV blijkt dat slechts voor 2 procent van de vacatures een 55-plusser wordt aangenomen. Minder dan 2 procent van de vacatures wordt vervuld door een arbeidsgehandicapte. Ongeschoolden werden op 5 procent van de vacatures aangenomen, terwijl aan 14 procent van de banen geen opleidingseisen gesteld werden. Dat las ik in Trouw.

Vroeger hoorde je nog wel eens zeggen dat er werk was voor iedereen die dat wilde. Dat blijkt dus nogal tegen te vallen. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat al die 55-plusser, arbeidsgehandicapten en ongeschoolden liever genoegen nemen met een uitkering. Die hebben liever een tijdelijk contract, dan helemaal geen contract.

Je hoort mij niet zeggen dat werkgevers ten koste van het voortbestaan van het bedrijf iedereen maar in dienst moeten houden. Maar dan moeten we ook ophouden met het als profiteur beschouwen van al die mensen die hun baan verliezen en geen nieuwe kunnen krijgen, al gaat het UWV er nog eens 150 werkcoaches tegenaan gooien. Hoeveel 55-plussers en arbeidsgehandicapten zouden daar nou bij zitten?
x

5 opmerkingen:

  1. Dat is een goede, die laatste!

    PS: zou je woordverificatie willen uitzetten? Erg vervelend vind ik dat, het is haast niet te lezen nl.
    Maakt reageren laagdrempelig!

    Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook voor 44 jarige mannen die lichamelijk niks mankeren is er geen werk hoor ;)

    PS: eens met Zena: ik had je daar al eens over gemaild, is niet te doen die verificatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ai, tja, herkenning edoch gelukkig nog steeds vol goede hoop. Ik ben tenslotte 'nog maar' 50. Mss toch maar emigreren naar een werelddeel waar de economie in opmars is??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger waren we (mijn partner en ik) werknemers. In 1985 zijn we voor ons zelf begonnen en na ong. 5 jaar iemand met 'n WAO-uitkering voor 2 dagen in dienst genomen. Volgens het GAK liepen we geen enkel risico als onze part-timer weer 'n hartinfarct of 'n TIA zou krijgen!! Toen het weer zover was en hij helemaal niet meer kon werken zaten wij met de 'brokken' Geen risico, nee dat hadden wij toch echt verkeerd begrepen (jaja) en we betaalden nog 2 jaar zijn salaris door. Nooit, nooit meer iemand in vaste dienst! We gaan wel naar 'n uitzendbureau.
    Groet, Tecla

    BeantwoordenVerwijderen
  5. correctie......niet voor 2 dagen maar voor 2 dagen per week

    BeantwoordenVerwijderen